vineri, 1 februarie 2013

Recenzie #1: "Divergent" de Veronica Roth

Editura: Leda
Apariţie: 2011
Număr de pagini: 448
Format: 13x20 cm
Coperă: dublu cartonată

O SINGURĂ ALEGERE
ÎŢI HOTĂRĂŞTE PRIETENII

O SINGURĂ ALEGERE
ÎŢI DEFINEŞTE IDEALURILE

O SINGURĂ ALEGERE
ÎŞI DETERMINĂ CREDINŢA - PENTRU TOTDEAUNA

O SINGURĂ ALEGERE
TE POATE TRANSFORMA RADICAL

    Un pasionant thriller distopic, din care nu lipsesc decizii majore, trădări sfâşietoare, consecinţe uimitoare şi o neaşteptată poveste de dragoste.

    În anul 2012 am citit foarte multe cărţi, însă dintre toate cel mai mult mi-a plăcut Divergent de Veronica Roth. Cartea are tot ceea de ce are nevoie pentru a-i inspira celui care o citeşte plăcerea: suspans, iubire, dramă, si cel mai presus de toate, aventură. Divergent, deşi apărută pentru prima dată în anul 2011, a rămas chiar şi acum în topul celor mai bine vândute cărţi young adults, realizat de New York Times, la fel ca şi continuarea ei, Insurgent.
    Divergent...ah, câtă frumuseţe, câtă splendoare! De fiecare dată când o văd pe raftul bibliotecii mele, îmi aduc aminte de Tris şi Four, cele două personaje care au făcut povestea Veronicăi Roth una minunată. Recunosc că atunci când am cumpărat cartea nu aveam cine ştie ce aşteptări de la ea, însă o dată ce am început să o citesc, am lăsat-o cu greu din mână.
    Acţiunea din Divergent se petrece în viitorul apropiat, în Chicago, unde societatea este împărţită în cinci facţiuni: Candoarea (cei sinceri), Abnegaţia (cei altruişti), Neînfricarea (cei curajoşi), Prietenia (cei paşnici) şi Erudiţia (cei inteligenţi). În fiecare an, într-o zi anume, tinerii în vârstă de şaisprezece ani trebuie să-şi aleagă facţiunea căreia îi vor fi devotaţi tot restul vieţii.
    Beatrice a crescut în Abnegaţie, alături de părintii ei şi de fratele ei, Caleb, însă acum, avănd şaisprezece ani, ea este pusă faţă în faţă cu importanta decizie de a-şi alege facţiunea. Să aleagă o altă facţiune decât cea în care a crescut înseamnă să-şi părăsească familia. Testul dinaintea alegerii este cel care ar trebui să-i spună care este alegerea cea mai bună pentru ea, însă acesta îi arată că ea este Divergentă şi i se spune că acest lucru îi va aduce moartea dacă va afla cineva.
    Oricare facţiune ar alege-o, va avea de înfruntat probe ca să dovedească că acela este locul ei. Dacă nu va trece probele, va fi lăsată fără nici o facţiune, cu alte cuvinte fără casă. Alegerea pe care Beatrice o va face îi va surprinde pe toţi. Beatrice va fi nevoită să se adapteze foarte repede la viaţa din facţiunea pe care şi-o va alege. Îşi va face prieteni noi, se va prezenta tuturor cu numele de Tris şi va face tot posibilul să fie cea mai bună. Îl va cunoaşte pe Four, un tânăr cu doi ani mai mare ca ea, din aceaşi facţiune, de care se va îndrăgosti treptat.
    Este o carte bună super minunată EXCEPŢIONALĂ şi o recomand cu plăcere tuturor!



Citat

“Cu decenii in urma, strămoşii noştri au înţeles că nu ideologiile politice, crezurile religioase, deosebirile de rasă sau de naţionalitate sunt de vină pentru războaiele din lume. Mai degrabă, au tras concluzia că de vină este personalitatea umană… înclinaţia omenirii către rău, in oricare formă ar fi. Ei s-au impartit în factiuni care caută eradicarea acelor însuşiri considerate de ei răspunzătoare pentru neorânduiala lumii.”

Nota mea: 5/5

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu