marți, 12 martie 2013

Recenzie #8: "Divergent 2: Insurgent" de Veronica Roth

Format: 13x20 cm
Copertă: supracartonată
Editura: Leda
Anul apariţiei: 2012
Pagini: 448   


    Cea mai bună carte a anului 2012 la secţiunea Young Adults.

     Insurgent, continuarea best-seller-ului Divergent, care, la rândul său este un best-seller, întoarce din nou cititorii în timpul când are loc un atac surpriză asupra Abnegaţiei, una din cele cinci facţiuni a societăţii din cartea Veronicăi.
   Confruntându-se cu mai mult decât pierderea părinţilor ei şi vina că şi-a ucis un prieten, Beatrice "Tris" Prior a ajuns în acel răstimp de violenţă şi pericol în care ea, băiatul pe care î-l iubeşte, şi alţi oameni cunoscuţi ca şi Divergenţi sunt vânaţi de lidera facţiunii Erudiţiei, Jeanine Mattews.
    Tris ştie că Four este cel mai bun lucru care i s-a întâmplat, dar îi e teamă că viziunea lui despre un viitor mai bun va fi întunecată de trecutul său. Chiar dacă Four nu vrea să admită acest lucru, Tris are o mai bună viziune a viitorului decât el, în care include faptul că este Divergentă - să se sacrifice pe ea însăşi pentru alţii.
     Cu cât acţiunea înaintează, se formează alianţe neaşteptate şi noi informaţii ies la iveală, care ar putea schimba concepţia lor despre societatea în care trebui să trăiască. Alegând între a proteja acele informaţii şi a le distruge, Four şi Tris ar putea să-şi trădeze prietenii, facţiunea lor şi chiar unul pe celălalt.

    Veronica Roth are un dar al preciziei în lumea pe care a construit-o care e foarte rar printre scriitorii de astfel de poveşti. Cărţile ei au fost numite "ca şi nişte jocuri video" datorită intensităţii lor vizuale şi surprizele care se află la fiecare colţ. 
    La fel ca predecesorul lui, Divergent, Insurgent te ţine în suspans. Nu prea e o surpriză că acest lucru i-a făcut pe directorii de la Hollywood să pregătească un film.
    Insurgent se termină cu o mare surpriză, punând chiar şi mai multă responsabilitate pe umerii lui Tris, ai lui Four şi ai restului populaţiei Divergente. E greu să ne imaginăm cum Veronica Roth va surprinde toată acţiunea care urmează să se desfăşoare într-o singură carte, ultima din trilogie.

Nota mea: 5 / 5

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu