marți, 23 aprilie 2013

Recenzie #15: "La răscruce de vânturi" de Emily Bronte

     Această recenzie face parte din campania pentru promovarea cărţilor clasice.

anul primei publicări: 1847
titlul original: Wuthering Heights

    Acţiunea romanului este plasată la sfârşitul secolului XVIII, în Marea Britanie şi urmăreşte domeniile a două familii: Earnshaw, cu reşedinţa Wuthering Heights şi Linton, cu reşedinţa Thrushcross Grange.
    Heathcliff, întunecat, puternic şi hotărât este adoptat de familia Earnshaw şi se îndrăgosteşte de fiica acestora, Catherine. Din păcate, fratele acesteia, Hindley, îl tratează cu cruzime.
    Ajungând la un moment dat la Thruscross Grange, Catherine este fermecată de stilul de viaţă victorian, şi în cele din urmă se mărită cu Edgar Linton, cu care are şi un copil, pe Cathy, după naşterea căreia moare. Şimţindu-se trădat, Heathcliff fuge şi se întoarce ca deţinător al unei averi uriaşe, hotărât să se răzbune. Îl îngroapă pe Hindley în datorii, moştenind Wuthering Heights după moartea acestuia şi luând drepturile asupra lui Hareton, fiul lui Hindley. Se căsătoreşte apoi cu fiica familiei Linton, Isabella, cu care are un băiat - Linton, faţă de care dovedeşte multă cruzime, lucru care duce la moartea Isabellei.

    Plină de iubire, suspans şi întorsături de situaţie, La răscruce de vânturi, singurul roman al lui Emily Bronte, nu s-a bucurat de prea mult succes în momentul publicării, însă acum este unul dintre cele mai bune romane clasice.

Citat:
- Iubesc pămânutul de sub picioarele tale şi aerul de deasupra capului tău, şi orice obiect pe care îl atingi, şi fiecare vorbă pe care o rosteşti. Iubesc toate privirile tale, toate faptele şi toată făptura, aşa cum eşti.
Nota mea: 5 / 5 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu