vineri, 3 mai 2013

Recenzie #16: "Dune 1" de Frank Herbert

Editura: Nemira (Nautilius)
Anul apariţiei: 1993 - prima ediţie în România, necartonată
                      2012 - ediţia curentă, cartonată
Număr de pagini: 816
Format: 14,5 x 21,5 cm
Copertă: necartonată, cartonată
Titlul original: Dune
    Cartea este disponibilă şi la editura Adevărul Holding, în două volume.

    Acţiunea se învârte în jurul Casei Atreides şi a Casei Harkonnen. Rivalitatea celor două familii începe când Împăratul Imperiului Intergalactic spune că vede în Leto Atreides un duşman puternic şi îi dă spre guvernare planeta Arrakis (sau cum este cunoscută de locuitorii ei, Dune), cea mai importantă planetă a Imperiului, sursă de melanj, un drog puternic, pentru a-l face pe Baronul Harkonnen, un alt duşman de-al său, să îl ucidă pe Leto.
    Ducele Leto se mută pe noul său teritoriu, împreună cu familia: concubina sa, Jessica, o membră a ordinului Bene Gesserit, mama fiului său, şi care îi poartă în pântece viitoarea fiică, pe Alia; şi fiul său, Paul, personajul principal al romanului, deţinător al cunoştinţelor Bene Gesserit şi ale tehnicilor mentante (spadasini filosofi, care pot vedea frânturi din viitor).
     După ce Dcele Leto este omorât de Harkonnen, romanul urmăreşte peripeţiile lui Paul şi ale mamei sale prin deşert şi încercările lui de a recupera Arrakisul de la Harkonnen şi de a deveni Împărat.

    Un SF minunat, care te ţine cu sufletul la gură până la ultima pagină. O carte plină de acţiune, care, de-a lungul anilor, a încântat multe generaţii şi a fost una dintre cele mai bine vândute şi citite cărţi ale acestui gen.

Nota mea: 5 / 5

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu