vineri, 22 noiembrie 2013

Cronică de film #1: Ender's Game

Regizat de: Gavin Hood
Studiouri: Chartoff Productions, Taleswapper, OddLot Entertainment, K/O Paper Products, Digital Domain
Lista actorilor importanţi: Asa Butterfield, Harrison Ford, Ben Kingsley,Viola Davis, Hailee Steinfeld, Abigail Breslin, Moises Arias
Data apariţiei: 1 noiembrie 2013
Durata: 114 minute
Ţara de origine: SUA
Limba: engleză
Bazat pe romanul Jocul lui Ender de Orson Scott Card

    Ar fi fost un punct în plus pentru film dacă Ender ar fi fost jucat de cineva care să aibă şase ani, cum e în roman. Aşa, Ender are vreo 12 ani, şi îşi cam pierde din farmec. Dar, presupun că aşa ceva nu e posibil... Un alt lucru schimbat a fost durata de la războiul cu gândacii: în carte este de 80 de ani, iar în film de 50, presupun că acest lucru a fost făcut ca să dea mai multă credibilitate faptului că Mazer Rackham încă trăieşte. Totuşi, lipseşte partea cu armata Şobolanilor, iar Dink este introdus la Salamandre.
    Asa Butterfield, interpretul lui Ender, dă viaţă trăsăturilor de copil inteligent ale personajului, mai ales prin comportament. În roman, extratereştrii nu sunt numiţi "Formici", ci simplu, gândaci. Scenaristul le dă un nume, punct în plus.
    În carte, la începutul fiecărui captol se regăseşte câte o scurtă discuţie între comandanţi., secvenţe foarte bine interpretate şi aduse la viaţă în film.
    Finalul fimului a cam scârţâit pe ici-colo. Mă aşteptam ca Ender să o sărute pe Petra, dar el nu! What the hell, Wiggin, are you gay? Când Ender se întâlneşte cu regina Formicilor e o fază destul de hilară. Feţele lor erau atât de apropiate încât credeam că o să se sărute (Yeah, sure! A human kissing a gigantic extraterestrial ant. Disgusting!). Atunci când Ender pleacă cu naveta pentru a găsi o nouă casă Formicilor, îmi răsare speranţa că se va face un film şi după "Vorbitor în numele morţilor".

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu